Skip to main content

ChatGPT е една от най-обсъжданите теми в последно време… Няма как да скрием, че вълнува всеки един от нас, по един или друг повод.

Какво представлява, какво може и какво – не, ще има ли силен ефект върху дигиталния маркетинг и индустрията като цяло?  Важно е да сме в крак със събитията и затова днес ще хвърлим детайлен поглед върху темата…

Да започнем от същественото…

1. Какво е ChatGPT? 

ChatGPT представлява т.нар. ”чатбот” или компютърна програма, която отговаря автоматично на въпроси, създавайки усещането за разговор с истински човек. ChatGPT има забележителната способност да води диалог с нас – хората, по изненадващо човешки начин. ChatGPT може автоматично да довърши думи и изречения, да напише завършени и смислени параграфи, дори и цели страници текст. Верен помощник за персонализиране на съобщения и насочване към клиенти с лазерна прецизност.

Ще замени ли AI човешката креативност?

И понеже Google винаги е най-точен в дефинициите си…

''AI is a broad concept that describes the machine’s ability to 
perform tasks and solve problems creatively — just as humans 
do. It is also about designing machines that can think, reason, 
and behave like people.''

2. Заплашени ли са творческите професии и ще ни вземе ли AI хляба? 

• Заради уникалната способност да генерира текст се очаква ChatGPT силно да повлияе на индустрии като нашата, особено при създаване на текстово съдържание в интернет за рекламни цели. А текстовото съдържание, знаем, е в основата на рекламните ни стратегии…

• Съществуват и алгоритми, които за секунди могат да генерират хиперреалистични рисунки или фотографии, илюстриращи даден текст, без човек изобщо да е учил или да се е занимавал с дизайн.

Но човешката креативност е от съществено значение за разработването и изпълнението на ефективни маркетингови кампании. Хората имаме способност да мислим извън кутията, да измисляме нови и иновативни идеи и да се свързваме с потребителите на емоционално ниво. Несравнимо, нали? 

ChatGPT?

3. И какво (следва) от това?

Въпроси, които крият в себе си една безпочвена несигурност…

Ако се питаме ще открадне ли изкуственият интелект работата ни, ще станем ли по-добри дизайнери от майсторите на PHOTOSHOP и ще обезсмисли ли съществуването ни като content creators? Отговорът засега е “не”! Ние като хора имаме надмощие, когато става въпрос за създаване на истинско и автентично съдържание.

• Изкуственият интелект ще продължава да се развива и расте. Инвестирането в AI маркетинг сега – ни позволява да установим практики, да разберем и изпробваме платформите, докато ги интегрираме в копирайтинг или дизайн.

И както някой, някъде каза:

🤖 “Бъдещето е свързано с хората и машините, които работят заедно. AI ще ви донесе това, от което имате най-много нужда…време”. 

Изкуственият интелект способен ли е да замени креативността ни?

Технологиите се променят бързо и ние не сме имунизирани срещу тази промяна, защото всяка промяна ни обогатява. Използването на AI в работата би подобрило нашия професионализъм, би ни направило по-бързи, креативни, а работата ни по-автоматизирана. Разликата във възможностите е по-голяма от всякога и никога времето не е било по-подходящо за поддържане на релевантност в бързо променящия се технологичен пейзаж.

Бъдещето изглежда светло за AI маркетинга и ние от Smarkethink сме готови да го прегърнем. С AI или без, ще ви съдействаме, за да развиете бизнеса си. Може да ни изпратите запитване ТУК