Skip to main content

Всеки човек с творческа професия рано или късно се сблъсква със загубата на вдъхновение или моменти на неспособност да изрази мислите си на празния бял лист. Колкото и интригуващи неща да му се случват ежедневно – настъпва моментът, в който вдъхновението сякаш се изпарява. Да, говорим за блокажа, който го кара да пренаписва първото изречение няколко пъти. Пише и трие и всичко това в комбинация с притеснението, че си губи времето и съпътстващата го лека паника за неизбежните крайни срокове. Припознахте ли се? Припознахме се и ние. НО независимо от причината, е важно да осъзнаем, че блокажът НЕ е нещо необратимо или непреодолимо.

Оттук накъде?

Още щом си зададете този въпрос, с изненада ще откриете, че добрите идеи започват да левитират из мислите ви. 

Споделяме няколко техники, с които успяваме да се измъкнем, когато попаднем в капана на творческия блокаж и които безотказно ни помагат да си върнем потока на вдъхновение.

Стратегически-обмисленото ПЪРВО изречение - магнит за читателя

Ако желаете да привлечете вниманието на читателя и да го насочите към конкретно действие, стратегически изграденото “copy” е от съществено значение. Първото изречение служи за заявка, то предизвиква читателя да продължи нататък, докато второто го убеждава да прочете и следващото. Този подход ражда вълнуващи текстове, които не само привличат интереса, но и го задържат. Всички се стремим да постигнем това, нали?

Неутолимата жажда за знание и любопитство

Добрите копирайтъри не само притежават жажда за знание и любопитство, но и активно ги култивират. 

  • Те не просто пишат за своите читатели, а са на вълната на техния ум. 
  • Разбират какво ги вълнува и кое провокира интереса им.
  • Водени са от постоянен стремеж да предложат съдържание, което е не само информативно и ангажиращо, но и също толкова вдъхновяващо. 

Инспирацията често идва от най-неочакваните места. В работата си експериментираме с нови теми и изследваме различни автори. Така разширяваме своите хоризонти и си подсигуряваме постоянен поток от свежи идеи за писане.

Най-доброто време да започнете е сега

Когато седнем пред празен лист хартия или празен екран, понякога се чувстваме изгубени, без насока. 

“Започни да пишеш, останалото ще дойде само на мястото си”.  

Познато, нали? Всеки голям успех е резултат от малки, но решителни изречения напред.

Идеята да започнем да пишем, без да гоним съвършенство или перфектния краен резултат, може да бъде освобождаваща. Просто се потапяме в процеса и разписваме накратко идеите, които потръпват в ума ни.

Монотонност в текста

Последното нещо, което бихте искали е вашият текст да звучи ‘’монотонно’’. Монотонността в текста може да направи информацията трудна за усвояване и да загуби вниманието на читателя.

Как да я избегнем? С редакция. Без еднотипни изречения и с вариации в дължината на изреченията и стила на изразяване.

План Б

В случай, че нищо от това не сработи, имаме и план Б. Ако сте блокирали –  преместете погледа си от темата на блокажа, крещящ за вниманието ви. 

Японците имат подобна философия, която често следваме. Нарича се “Ма” и означава момент на празно пространство, който се създава чрез пауза или спиране във времето. Този момент на празнота се счита за важен, защото позволява на хората да се отпуснат, да се съсредоточат и да усетят връзката между  възможностите и съществуващите обекти, като им придава нов смисъл и хармония.

Заобиколени от ежедневен информационен шум и постоянна динамика, концепцията на “ма” предлага дълбок и освежаващ поглед над нещата. Не се ли ражда точно тук творческото вдъхновение? 

Потърсете уединение. Отдъхнете и рестартирайте. Открийте вдъхновението отвъд ежедневните дейности, които всъщност най-вероятно са довели до липсата му. През това време записвайте идеите си. Ако забележите, че вдъхновението често се появява в най-неподходящия за това момент, а когато целенасочено го търсите, от него няма и помен – решението е да държите подръка тефтер и химикал или поредната позабравена чернова в ‘’Notes’’. Вярвайте ни, тази стратегия е печеливша.

Като приемете блокажа като част от творческия процес и използвате споменатите стратегии за неговото преодоляване, ще откриете, че вдъхновението ще ви намери само. 

Ние сме сигурни, че владеенето на копирайтинг блокажа е в skill-сет-а ни и сме готови да разкажем Вашата история!