Skip to main content

Магия или систематична работа?

Трудно е да се намери друг термин в сферата на дигиталния маркетинг, който да предизвиква толкова объркване и неразбиране като SEO-то. Повечето хора, особено тези, които развиват собствен бизнес, отлично разбират важността на това да бъдат на първите места в търсачките. И все пак, когато се стигне до самия процес, те отказват да приемат факта, че SEO не е еднократно действие, а е бавна, систематична методология, която изисква непрекъснати грижи и поддръжка.

И така, какво представлява така известната оптимизация за търсачки?

SEO (Search Engine Optimization) е маркетингов подход за повишаване на видимостта на уеб сайт в органичните резултати от търсачките, осигурявайки позициониране сред първите резултати при търсене на определени ключови думи. Google, който държи над 90% от пазарния дял, е основната цел за оптимизация, въпреки че съществуват и други алтернативни търсачки като Baidu и Yandex.

Защо изобщо се е появило SEO-то?

През 1991 г., Тим Бернерс-Лий създава първия уеб сайт в света, който и до днес съществува. Няколко години по-късно се появяват различни търсачки, които индексират и каталогизират информацията от уеб сайтовете за потребителите. Google, стартиращ през 1998 г., поставя началото на края за много конкуренти като Excite, Yahoo, Ask Jeeves, AOL, Altavista, Lycos и други.

 

Всъщност, много статии от мрежата сочат като основна причина за успеха на Google именно това, че бързо са осъзнали нуждата от по-добра класификация на съдържанието, за да е от максимална полза на потребителя. Счита се още, че фокусът на компанията към непрекъснатото подобряване на алгоритъма е допринесъл силно за монополното положение, което Google има а Интернет в момента.

Защо е важно да знаем всичко това?

За да разберем какво седи зад SEO-то, трябва да вникнем в логиката на търсачките, и в частност на гиганта Google. В края на 90-те и началото на 2000-ната година Google индексира голямо количество сайтове  (разбира се, в сравнение с днешния брой сайтове, може да се каже, че цифрата е била направо миниатюрна).

Конкуренцията се засилва и бизнесът иска да се включи в този нов свят. Много уеб сайтове започват да се борят за първите позиции на едни и същи тематики. Разработчиците на Google разбират, че алгоритмите за индексиране ще станат примитивни без корекции в подреждането на резултатите. При 100 сайта, всички предлагащи информация за поправки на телевизори, трябва да се избере логична подредба за полза на потребителите. Така се появяват критериите за подреждане на сайтовете спрямо потребителската заявка в Google. Днес тези критерии са познати като “ranking factors” – класиращи фактори, които помагат на сайта Ви да се класира напред в резултатите на Google.

Разбира се, появата на класиращите фактори не убягва от вниманието на маркетолозите. Така се заражда SEO, което първоначално е манипулация на резултатите на Google чрез метод проба-грешка. SEO специалистите откриват, че могат лесно да повлияят на подредбата чрез тактики като keyword stuffing (многократно използване на ключова дума), link building (създаване на линкове към сайта) и cloaking (пренасочване на търсачките към различен сайт от този, който виждат потребителите). Системата PageRank търпи непрекъснати злоупотреби.

Типичен пример за keyword stuffing

Google естествено не стои със скръстени ръце.

Google разбира, че непрекъснатото обновяване на алгоритъма и класиращите фактори е жизненоважно за предоставяне на обещаното потребителско преживяване. Затова се работи усилено по създаване на правила за употреба и обявяване за нарушения на манипулативни похвати. Алгоритъмът се подобрява постоянно, но през първото десетилетие на 21 век борбата с неразрешените тактики е сложна и бавна, тъй като броят на SEO експертите се увеличава и онлайн се споделят все повече начини за надхитряне на системата.

Между 2005-2010 г. много от първите страници на Google са пълни с малки, слабо информативни сайтове, чиято цел е да генерират посещения и печалба от AdSense (Made for AdSense или MFA). Black hat техниките процъфтяват, тъй като при изхвърляне на един сайт, негов клонинг бързо заема мястото му.

Made for Adsense сайт – малко информация, много реклами

През второто десетилетие нещата започват да се променят. Google застава твърдо зад идеологията си и не пести усилия в борбата с манипулирането на резултатите. Все по-често се чуват думи като „авторитет на сайта“, „качество“, и „дълготрайност на проекта“. Съдържанието започва да доминира като фактор. Локалното SEO набира популярност, като алгоритъмът дава предимство на местните резултати при търсене от определена географска зона. Мобилната версия става първо допълнение, после задължителна, а след последния ъпдейт на Google “mobile-first” – водещ фактор.

SEO-то става комплексна екосистема, далеч от простите технически трикове, които изобилстват в началото на ерата – броят фактори се увеличава, както и тяхната сложност на изпълнение.

Много SEO експерти осъзнават накъде духа вятъра и започват да съветват клиентите си да приемат проектите си като дългосрочна инвестиция, разграничавайки ги от операции, които биха съсипали години вложени труд и финанси. Визията на Google започва да се сбъдва: техните потребители да получават най-добрият възможен отговор на зададения в търсачката въпрос.

И така, магия ли е SEO-то? Не, разбира се.

Това е начинът да достигнете до вашите потребители, като убедите Google, че заслужавате първите позиции, за които се борите. Не пренебрегвайте техническите аспекти, но също така отделете време и внимание на социалните елементи. Поддържайте активност в социалните мрежи, създавайте оригинално и качествено съдържание, което да е полезно за потребителите, а не просто запълване на пространство. Анализирайте данните си, за да разберете какво работи и какво не. Най-важното, потърсете помощта на специалист, който да ви насочи в правилната посока и да ви помогне със стратегията. Бъдете полезни, упорити и автентични – така ще постигнете не само резултати, но и устойчив успех.