Skip to main content

В ерата на дигиталното изкуство тенденциите в графичния дизайн се изпаряват толкова бързо, колкото се и появяват. Това, което е било модерно през последните няколко години, може да изглежда демоде през 2018 г. Докато някои тенденции издържат теста на времето, други изчезват с едно мигване на окото.

 

НАЙ-НОВИ ГРАФИЧНИ МАНИИ

 

2018 е годината на цветното, необикновеното и креативното въображение. Въпреки че някой от новите тенденции са изненада за всички, други са напълно предсказуеми.

 

Ефектът “Glitch”

Повреденото изображение, т.е. ефектът на дефекта, е една от най-популярните тенденции в дигиталния свят напоследък. 2018 е годината, в която деформираните изображения завземат и света на графичния дизайн.

 

Ефектът “Ruined”

 

 

Съвременните графични дизайнери са обсебени от “изкуството да унищожават”. Всичко, което включва разплискване, надраскване, разкъсване, разлепяне или друга форма на разрушаване на естетиката на композиция, се счита за модерно през 2018 г.

 

Ефектите, постигнати с помощта на “Color Channels”

 

Боравенето с “Color Channels” е широко разпространено сред дизайнерите. Техниката позволява да се създадат страхотни илюзорни ефекти, които силно въздействат на зрителя – такива са холографията, халюцинациите, изкривената реалност и т.н.Това прави “Color Channels” една от най-популярните тенденции в областта на графичния дизайн.

 

Холографията изостава …

Холографският дизайн, който беше огромен хит през последните няколко години, сега изостава в сравнение с другите футуристични тенденции. Въпреки че все още е бляскав и хипнотизиращ, през 2018 г. ще видим по-малко от него.

 

ГОДИНАТА НА ДВОЙНОТО.

 

Double Exposure

Двойната експозиция е добре позната тенденция, която представлява картина в картината.

 

Double Exposure Duotone

“Виждам двойно” вече не е просто нежелана последица от консумирането на алкохол. Тази тенденция е хибрид от Double Exposure, Duotone и Color Channels. Накратко, Dutone с двойна експозиция се постига чрез удвояване на изображението, както и чрез използване на два различни припокриващи се образа в монохромни цветове. По този начин дизайнерите постигат ефекта “илюзията за движение”.

 

Double Light

 

Този ефект превръща обикновените композиции в по-модерни. Double Light е ефект, който може да се постигне с наличието на два източника на светлина. Ето няколко примерни:

 

 

Кажете “Чао” на Classic Duotone

 

Duotone означава двуцветност и ще бъде основна тенденция през 2018. Въпреки това, традиционните двуцветности няма да са толкова популярни, колкото бяха през изминалата година.

 

Креативна типография

Този тип типография е сред най-разпространените в графичния дизайн. Всъщност тази тенденция заема водещо място в продължение на няколко години и скоро няма да отстъпи позиции.

 

Тук въображението е най-голямото предимство. Креативната типография може да се комбинира с други техники или да се използва самостоятелно.

  

Изрязана типография

 

Изкуството да изтриете части от буквите, като същевременно запазвате тяхната четливост, изисква много творчество и професионализъм.

Хаотична типография

 

Този тип ефект е водещ през 2017, но продължава да е модерен и през тази година. С други думи, кажете “Не” на подравнените текстове и “Да” на различното и хаотичното.

 

 

Типография с елементи от ежедневието

 

Модерна графична тенденция е типографията, тясно взаимодействаща с други елементи на композицията. Например буквите се превръщат в предмети от ежедневието. Вижте тези страхотни примери.

 

 

ОТРИЦАТЕЛНО ПРОСТРАНСТВО – ПОЛОЖИТЕЛНА ТЕНДЕНЦИЯ

Negative Space Designs

Negative space е “празно” пространство, в което се отличава определена форма. Техниката е една от най-популярните в наши дни и все още заема водещи позиции.

 

Negative Space Typography

 

Това, което е различното за този тип ефект е, че картината отзад се разкрива с помощта на надписите и отделните букви.

 

 

ЯРКИТЕ ЦВЕТОВЕ СА ВСИЧКО.

 

Цветна 3D субстанция

Ярките цветове и 3D композицията са печелившата комбинация за 2018 г. Наситените цветове със сигурност се борят за върха на класацията за водещите позиции в графични дизайн през 2018. Това се дължи на желанието на фирмите, искащи продуктът им “да се забележи”.

 

Едноцветен 3D дизайн

 

Напоследък виждаме все повече и повече продуктови презентации, в които фонът и продуктът, изпъкващ благодарение на обема, създаден от 3D техниките, са в един и същи цвят.

 

 

Метални елементи

 

Като допълнение към ярките цветове, металните елементи влизат в света на графичния дизайн, за да предизвикат ефекта “Уау”. Често те са съчетани с други популярни тенденции, като например 3D композиции и типография.

 

 

Цветови преходи

 

Когато Instagram промени своето лого през 2016 г. в цветен градиент, никой не предполагаше, че този ефект ще се превърне в толкова голяма тенденция. Независимо от факта, че web дизайнерите не бяха сигурни за тази техника, тези цветни преливания стават все повече модерни.

 

 

ИЛЮСТРАЦИИ

 

Ръчно изрисувани илюстрации

 

 

Ръчно нарисуваните илюстрации винаги са на вълната на популярността. Всеки дизайн е произведение на изкуството, създадено с много талант и въображение. Ето защо илюстрациите никога не могат да излязат от мода.

 

Що се отнася до графичния дизайн, илюстрациите винаги придават специално уникално усещане. През 2018 г. те могат да се комбинират с други тенденции в графичния дизайн като Negative Space, 3D структури, Double и т.н

 

Илюстрации върху снимки

 

Интересна тенденция за 2018 г. е комбинирането на снимки и дигитална рисунка. Тази техника засилва ефекта от снимката и придава на композицията нов облик. За фирмите, които намират обикновените изображения за твърде скучни, това е правилният избор!

 

 

Изрезки от хартия

 

Изрезките от хартия пресъздават композиции, направени от различни слоеве хартия, което добавя усещане за дълбочина и различна текстура.

 

Тенденциите в графичния дизайн през 2018 са всичко друго, но не и скучни – те са цветни, хипнотизиращи, ангажиращи и дори сякаш извънземни, на които можем само да се възхищаваме.

 

Източник: graphicmama.com