Skip to main content

В момента по целия свят вилнее футболната треска, затова решихме да се върнем назад във времето, за да проследим как логото на Световното първенство, а заедно с него и заветната купа, са се променили през последните 88 години.

Световната купа по футбол е най-голямото международно спортно събитие в света. Всички национални футболни отбори се състезават, за да бъдат признати за световни шампиони.

Международната футболна федерация (FIFA) е организация, спонсорирана от висшите национални отбори. Тя управлява футбола в световен мащаб. Шампионатът се провежда на всеки четири години от началото на турнира през 1930 г., като не се състои само през 1942 и 1946 г., заради Втората световна война.

Трофеят

Първоначално трофеят на Световното е известен просто като “Световната купа” или “Златната Нике”, което идва от името на древногръцката богиня на победата. През 1946 обаче е преименуван в чест на тогавашния президент на ФИФА – Жул Риме. Той остава на този пост 38 години. През годините доразвива федерацията и организира Първото световно първенство през 1930 г. в Уругвай.

През 1970 г. третата победа на Бразилия в турнира й дава правото да задържи трофея завинаги. Той обаче бива откраднат през 1983 и все още не е открит.

След 1970 г. е създаден нов трофей, известен като “Трофей на Световното първенство по футбол”. Експертите на FIFA избират модела на италианския дизайнер Силвио Гадзанига за новата купа. Призът, наричан още “Златен глобус”, е изработен от злато и е с височина 36 см и тегло 6,175 кг. Долната му част е гравирана с имената на световните шампиони от 1974 г. насам. След 2038 това място обаче ще се запълни и най-вероятно ще бъде изработена нова купа.

Този нов трофей не се присъжда завинаги на спечелилия отбор. Победителите в Световната купа го запазват само до края на празненството след мача, като получават позлатена реплика веднага след това.

Всяко състезание е възприело своята собствена визуална идентичност, а еволюцията на логото на Световната купа продължава близо 90 години.

FIFA не приема официално лого за турнирите си до 1970 г. По време на първите четири Световни, организаторите на събитието създават плакати вместо лога. Този от турнира в Уругвай през 1930 г. показва силно стилизиран вратар, който спасява топката.

Докато плакатът от встъпителния турнир е повлиян от авангардните абстрактни и сюрреалистични движения на епохата, постерите след това стават по-традиционни и приемат декоративното изкуство.

Логото на Световното първенство в средата на 20-ти век (1954 – 1966 г.) – Местни правила

През този период страните домакини имат пълен контрол върху визуалната идентичност на турнира. Логото на Световното първенство започва да се обособява и да приема образа на модерната емблема, позната ни днес.

Логото на Световното първенство в края на 20-ти век (1970 – 1998) – Прост патриотизъм

Логото на Световнаото първенство не се е променя много през този период. Почти всички имат три ключови черти – името на страната домакин, националните й цветове и топката. Такива са Мексико (1970 г.), Западна Германия (1974 г.) продължaва с едноцветния дизайн, започнат от Мексико. WM в логото е съкращение от  Weltmeisterschaft, което означава световна купа на немски език. Аржентина (1978 г.) използва опростените сини и бели черти от знамето си, а Испания (1982 г.) пък включва модернизиран и спортен испански флаг.

Домакините през 1986 и 1990 (Мексико и Италия) и 1994 и 1998 (САЩ и Франция)  споделят еднакви национални цветови схеми, които бяха отразени в съответните лога на техните турнири.

 

Логото на Световното първенство през 21-ви век – (2002 – 2018 г.) – Силен символизъм

През 2002, когато турнирът се провежда в две държави – Корея и Япония, логото на Световното първенство се превръща в нещо повече. Използват се културни и исторически факти за страните домакини. По този начин се разказва история, която често не е свързана със случващото се на терена.

Логото от 2002 г. се основава на художествените принципи и традиции на Корея и Япония – асиметрия, динамизъм и хармония. През следващите години то се използва и в проектите на Световното в Германия и Южна Африка.

Логото от 2006 г., разработено от “Уайтстоун” и има за цел да се фокусира върху доброто настроение. “Искаме да бъдем приятелски настроени домакини и да празнуваме с целия свят” – заяви Франц Бекенбауер – председател на местния организационен комитет в Германия . “Нашето лого изразява спокойния и весел характер на предстоящата Световна купа по футбол”.

В Южна Африка през 2010 г. логото има за цел да покаже на света нещо ново – “мир, прогрес и върхови постижения”, заяви местният ръководител Дани Джордан. Цветовата схема на логото се опира силно на Южна Африка, но очертава контурите на целия континент в послание за единство.

През 2014 г. за логото на Световната купа е организирано състезание между 25 агенции, като им е възложена задача да включат в проекта си двете страни на Бразилия – модерната и разнообразната. Избран е дизайнът на агенция “Африка”, който е вдъхновен от приемствеността между хората в Бразилия. Логото представлява три разноцветни ръце, които заедно оформят най-известния трофей в света.

Универсално разпознаваемата емблема на Световното е използвана и за логото на Русия от тази година. Отделните компоненти и цветове – златно, червено, синьо и черно, са типични за руското изкуство. Логото на Световното първенство в Русия има за цел да създаде усещане за възход и издигане. Златните човешки фигури символизират амбицията на хората да достигнат звездите, както и желанието на всеки футболист да вдигне трофея на Световната купа. Футболната топка пък напомня на космически кораб.

Двадесет и второто Световното първенство по футбол ще се проведе през 2022 година в Катар, като за първи път ще се състои в Арабския свят. В допълнение, турнирът ще бъде последният, който ще включва 32 отбора. През 2026 година броят им ще нарасне.

Новата емблема Qatar 2022 изкусно съчетава международния футбол и наследството на катарите. Топлите жълти цветове символизират пясък и слънце, а лазурното синьо – морето. Петоъгълните плочки се завъртват в спирала, която насочва вниманието към футболната топка – спортът, който сплотява хората. Логото е разработено от водещата глобална марка FutureBrand.