Skip to main content

Националната картова и платежна система (НКПС) анонсира подкрепата си на проект за възраждане почерка на Васил Левски в съвременната дигитална среда в деня на 5-ия си рожден ден.

Смаркетинк пое дейностите по цялостното обслужване на проекта и празничното отбелязване на годишнината – от изготвянето на бюджета, през подготовката на всички материали за разпространение до партньорите на компанията и медиите (покани, видео материали, подаръци), до организирането на пресконференцията за обявяване на проекта и вечерно събитие.

В рамките на инициативата на НКПС е създаден общодостъпен за цялото ни общество цифров шрифт на Апостола на свободата. Целта на проекта е популяризиране и пресъздаване писменото наследство на Васил Левски със средствата на дигиталните технологии и доближаване на модерния човек до неговия дух.

Създаденият от Стефан Пеев шрифт е важно културно събитие в дигиталната ни общност, която постепенно се разделя с ежедневното писане на ръка. Въвеждайки почерка на Левски в разнообразни печатни и електронни формати, ще приближим образа на Апостола до себе си и ще „обърнем“ нашето време, за да опознаем по-пълноценно духа, наследството му и самия него, тъй като в почерка на всеки човек е вплетен неговият характер.

„Васил Левски има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери. Почеркът на Апостола изразява отдаденост, методичност и постоянство“, акцентира Стефан Пеев.

Той се е вдъхновил да създаде цифровия шрифт по примера на възпроизведените почерци на Микеланджело, Уилям Шекспир, Зигмунд Фройд в Западна Европа и почерка на Пушкин и Гогол – в Русия. „Почеркът на Левски е красив, чист и хармоничен. Той има силен и овладян характер и много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис на 19 в.“, коментира Кирил Златков, типограф и рецензент на шрифта.

 

прессъобщение дигитален шрифт Васил Левски - Smarkethink

Участниците в пресконференцията за представянето на проекта “Левски” (отляво надясно): Ива Дойчинова, Стефан Пеев, Стоилка Арсова, Кирил Златков и Даниел Иванов

Дигитализиране почерка на Васил Левски

Разработката и достигането на дигиталния шрифт до широката общественост отнема на автора над 7 години. За създаването му са използвани общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Шрифтът съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и множество контекстуални лигатури и алтернативни знаци. Така създадените с шрифта текстове могат да се доближат до своеобразния характер на „живото“ писане на Левски.

„Сравнително ниската височина на малките букви създава ясен силует на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в щедрите междуредия, придават изтънчен и емоционален калиграфски вид на почерка. Това е много добре отразено в шрифта на Стефан Пеев“, обяснява Кирил Златков.

И в оригиналния почерк на Апостола, и в изработения цифров шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р.

Интересна особеност на почерка е акцентирането на някои от първите букви на думите – някои начални знаци в думите са по-големи и по-високи от обичайните, понякога и с по-различни форми. „Това придава интересен ритъм на редовете и обръща по-силно вниманието на четящия върху артикулирането и важността на всяка дума“, допълва Кирил Златков.

Как да получите шрифта?

Дигиталният шрифт на Васил Левски се предоставя безвъзмездно след попълване в уебсайта на проекта на заявка и декларация за целите на използването му. След одобрение желаещите ще получат имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране.

Наследството на Васил Левски

Да съхрани българските светини чрез дигитализация на писменото ни наследство – тази цел си е поставила Национална картова и платежна схема, която подпомага реализацията на инициирания от филолога Стефан Пеев проект.

Това е част от поредица инициативи, с която НКПС ще положи основите за създаване дигитална култура на българската писменост.

„Благодарение на богатата ни експертиза в областта на дигиталните технологии ще можем да проправим път на наследството на Левски в ежедневието ни по необичаен, но и много човешки начин. Това ни вдъхновява и зарежда с ентусиазъм“, коментира Стоилка Арсова. Видео относно проекта гледайте тук.

Инициативата на НКПС се подкрепя от Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а вокален ансамбъл „Елици“ допринася с преведени от църковнославянски език изпълнения на песнопения, които Васил Левски е пеел приживе.

Певческият талант на Апостола е отбелязван от съвременниците му Христо Ботев и Панайот Хитов като забележителна черта на характера му и с песнопенията вокалната група по свой начин придава нов живот на наследството му.

„Чрез песнопенията Левски е доближавал хората до себе си и до своето дело, като същевременно е окрилявал това изкуство, което е колкото вълнуващо и красиво, толкова и безценно за българския народ”, коментира Даниел Иванов.

Проектът за дигитализиране писменото наследство на Васил Левски остава отворен за развитие и усъвършенстване, като се надяваме, че ще бъде широко възприет и ще стане източник на творческо вдъхновение не само за тясноспециализирани професионалисти като музейни работници, дизайнери, работещи в сферата на езика и литературата, образованието и печата, но и за всички потомци на нашите исторически герои.

Ако желаете да допринесете за разпространението на информацията за цифровия шрифт, моля, пишете тук.

За Национална картова и платежна схема (НКПС)

Национална картова и платежна схема (НКПС) e система от правила, процедури, политики и стандарти за определяне и управление на платежни услуги, предлагани от редица банки и платежни институции у нас. Схемата се управлява от Съвет на участниците и Съвет на директорите на БОРИКА АД.

Основната мисия на Схемата е миграция на кеша и хартията към дигитални канали чрез развитие на нови електронни услуги в публичния и частния сектор. Позиционирането на богатата гама от продукти на Схемата чрез нови локални бизнес и ценови модели се очаква да окаже положително влияние върху икономиката на държавата и да промени коренно начините на разплащане в България.

НКПС оперира под бранда Bcard по отношение на картовите разплащания, а за незабавни плащания чрез сметка – под бранда Blink. Повече за Дирекцията може да научите на: www.bcard.bg.

За Стефан Пеев

Стефан Пеев е филолог, създател и издател на дигитални шрифтове. От над 20 години се занимава с дигитализиране на шрифтове, намерили приложение в редица сайтове и печатни издания у нас.

Целта му е да се запълни празнината в съвременната българска култура на шрифтове с българска форма на кирилицата и безплатен лиценз.

Разработил е уебсайт, който събира и представя на едно място шрифтовете с българска форма на кирилицата. Към момента Localfonts.eu включва над 300 безплатни и платени версии на шрифтове.

За Кирил Златков

Кирил Златков е художник типограф, автор на шрифтове и графичен дизайнер. Стои зад инициативата за популяризиране и използване на българска графична форма на кирилицата – Cyrillic.bg. Автор е на изложбата „Нова българска типография“, показвана през последните осем години из цяла България – в София, Варна, Русе, Пловдив, Пазарджик и Габрово.